Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Bjuggstam och Bruksdammen

Bruket i Hörnefors

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Bjuggstam och Bruksdammen

Läs i slutet av denna artikel om Tord Frölings fråga om Bruksdammen och Per-Eddies bild, 2016-11-14.

Under hösten 2016 kom ett mail till redaktionen från Per-Eddie Bjuggstam. Mailet bifogade en bild på en intressant tavla, och ett foto på ett hus. Tavlan återgav den gamla dammen på Bruket i Hörnefors och dess mystiska ”torn”.

För några år sedan startade en artikelserie på Becken-Webben om Bruket i Hörnefors. En kort repetition av historien berättar om ett järnbruk som gick i graven vid slutet av 1800-talet. Istället byggdes Hörnefors Sulfitfabrik och järnbruket revs. Den gamla dammen som tidigare gav vattenkraft till järnbruket gav istället färskvatten till sulfitfabriken nedströms Hörneån via den så kallade vattentuben.

Bruksdammen Hörnefors 1939

Bild 1. Tavlan som Per-Eddie har hemma på väggen.

Så här skrev Per-Eddie 2016-10-21:

Jag heter Per-Eddie Bjuggstam (Andersson före namnbyte omkring 1942) och är född i Hörnefors, i ett hus på Sundelinsvägen. När jag föddes fanns ingen väg till huset från stora vägen, pappa Elis, då kyrkogårdsvaktmästare (dödgrävare), fick skotta en stig så att min storasyster Evy-Ann kunde komma sig till skolan när det var djupsnö.

Familjen flyttade till Umeå 1948, men på väggen hängde alltid bifogade tavla, som vi alltid trodde föreställde den gamla kyrkan. Men som jag nu förstått är en bruksbyggnad. Kan det vara en masugn?

Jag har en hel del bilder i mina föräldrars album, som dock är dåligt försedda med årtal eller namn på personerna. Kanske kan jag denna väg få hjälp med sådant? Vi hade en granne, troligen f d soldat som hette Höök, och jag läser med intresse om Uno Hööks bildfynd. Bifogar också en bild av vårt hus i Hörnefors, vid nuvarande Sundelinsväg, där huset längst t v nog är Hökens stuga (separat mail).

F n bor jag i Örnsköldsvik (sedan 1951…), och som kuriosa kan jag nämna att såväl Bert Åke Warg som Björn Ågeryd är/var mina kusiner.

Hälsningar, Per-Eddie Bjuggstam

Per-Eddie berättar flera intressanta detaljer, om rotesoldaten ”Höök”, känd för sin lönnkrog, och om andra kändisar från Hörnefors. Det ovanliga namnet ”Bjuggstam” har undertecknad skrivit och fascinerats över några gånger. Vi kan ge flera referenser och länkar till artiklar på Becken-Webben. Bland annat figurerar en Martin Andersson och Edla Häggström på ett kort från 1920-talet, och där sägs att Martin bytte efternamn till Bjuggstam (bild 8 via denna länk). Martin kanske var bror till Per-Eddies far Elis. Det fotot antyder även att Martin och Edla varit bekanta med Hörneåbor och skribentens farfars bror Konrad Engström, liksom fotografen Algot Engström. Inte nog med det, i ett mail till Redaktionen 2010-02-10 berättar Carin Tureniec från Stockholmstrakten att ”Martin Andersson (Bjuggstam) var hennes morfar. På fotot ses dessutom Martins syster Lilly Bjuggstam som gifte sig med en Oskar Olofsson. Bjuggstam figurerar även i berättelsen från Rune Öström, om en ”Pinsam upplevelse med Nordahlarna”.

 

Elis Bjuggstams hus i Hörnefors

Bild 2. Sundelinsvägen i tidig skepnad. Huset längts till vänster kan vara soldattorpet där Höök bodde. Se även en senare artikel som handlar om dess två hus, via denna länk.

Per-Eddies tavla är speciellt intressant då den visar en dammkonstruktion i förfall. I bild 1 upptas blicken av det forsande vattnet och av ”tornet”. Tittar man noga ser man dock hur stockar och broräcken ligger som ett plockepinn. Tavlan är signerat ”H Johansson -39”, vilket även det är intressant information. H:et är otydligt och konstnären okänd för skribenten. I några kommande artiklar kommer vi se foton av dammen och ”tornet”, som Hörneåfotografen Algot Engström ”plåtade” för länge sedan. Tornet ses även på ett fantastiskt fint vykort från 1920, se bild 2 i denna länk.

Om tornets funktion spekulerar Per-Eddie om en masugn. Vid slutet av järnbrukstiden fanns en masugn, som var dömd till undergång redan då den byggdes i bruksdödens sena 1800-tal. Tornet ser inte riktigt ut som en masugn där det står mitt i dammen, men kanske var det så. Vi återkommer till denna fråga och förhoppningsvis finns information hos Becken-Webbens läsare. 

Gunnar Engström, 2016-11-12

I ett mail till Redaktionen 2016-11-14 frågar bybon Tord Fröling så här:

Den damm man ser på Bjuggstams tavla: Låg den uppe vid "sommarhemmet"? Det talas om Bruket, men som fiskare har man ju trampat omkring bland smält material och slaggprodukter från svunna tider däruppe vid bron över ån vid "sommarhemmet".

Låg det månntro en damm och en masugn där som smälte järnet? Är det den dammen och tornet man ser?? Uttrycket "Bruket" - vilket område avses med det ? Jag blir förvirrad , mer än vanligt :-)

Det ligger ju en damm nere vid "Gamla Kyrkan " också men det är väl en annan damm? Kan vi få en förklaring av nån som vet.

Fiskare Tord 

Svaret på Tords fråga är följande: "Bjuggstams damm" låg där den förra dammen låg, på "Bruket". Platsen där Tord fiskar kallas "Övre Bruket". Där finns kvar en så kallad slaggvarp (upplägg av slagg), vilket kan antyda att masugnen låg där och inte på "Bruket". Det är lätt att bli förvirrad av olika bruk, men det är ju ganska lätt. Förr nyttjades fallhöjd i vattnet på olika ställen och därmed fanns två bruk inom samma företag. Forsen i byn Hörne, med andra ord Hörne-fors låg på Bruket, som kunde kallas Nedre Bruket. Det var den första anläggningen, tillsammans med en vattensåg, och därför behövde man inte kalla det för "Nedre" utan rätt och slätt Bruket, vilket inte ska förväxlas med "Fabriken". Detta hoppas bringa full klarhet för Tord. Utomstående läsare har nog slutat läsa redan innan man kommit till denna mening.

Dammen ersattes av stål och betong strax efter det att tavlan målades. Vi återkommer inom kort med fler bilder på detta tekniska mästerverk till dammbyggnad.

Gunnar Engström, 2016-11-14

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se